moje wypieki
ciasto z truskawkami
Sezon na truskawki rozpoczyna się już powoli. Już pierwsze koktajle za mną. Tym razem naszło mnie na ciacho. Przepis wynalazłam w sieci i powiem wam.....palce lizać. Pyszne! Nie jestem mistrzem pieczenia ciast, z reguły wygląda to tak że 50% moich ciast to zakalec albo totalna klapa. Także jak sami widzicie, nie ma co się nastawiać od początku że będzie dobrze bo może być katastrofa. Tym razem udało się i efekt nawet mnie zaskoczył Okazało się lepsze niż być miało. I wyszło! :) No to dzielę się z wami tym przepisem, a co, nich inni też mają fajnie i smacznie.
Składniki:
2,25 szklanki mąki pszennej
5 jaj - osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru - można dać pół szklanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
200 g masła
500 g truskawek
opakowanie cukru wanilinowego
Do rondla wkładamy posiekane masło, cukier wanilinowy i mleko. Podgrzewamy mieszając, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 15-20 minut do przestygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodajemy do niej cukier. Musi powstać jednolita maja i cukier musi się rozpuścić. Następnie w dwóch partiach dodajemy żółtka i mieszamy dokładnie mikserem.
Do masy, ciągle mieszając, stopniowo wlewamy roztopione masło. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać w dwóch bądź trzech partiach do masy. Mieszać albo łyżką albo mikserem na niskich obrotach.
Ciacho przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (wym. 25x30 bądź tortownica).
Truskawki oprószamy 1 łyżką mąki i kroimy na połówki bądź drobniej. Układamy na wierzchu ciasta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temp. 180 stopni (góra-dół) przez około 55-60 minut.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
To co, udanego pieczenia i smacznego!
Ania
11 komentarze
Kocham moment, w którym mrożone truskawki znikają ze sklepów, wyparte świeżymi :)
OdpowiedzUsuńA przepis jest super, robiłam podobne ciasto, tylko że ze śliwkami.
dokładnie! nie ma jak świeże sezonowe owoce, mniam!
UsuńAle mi smaka narobiłaś, nawet na surowo bym takie zjadła ;)
OdpowiedzUsuńa na surowo też całkiem spoko ;)
Usuńekstra
OdpowiedzUsuńBabcia uprawia własne truskawki, nie mogę się lata doczekać!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńNiestety sezon truskawkowy już za nami, ale w przyszłym roku na pewno wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńhttps://echogames.pl/
Truskawkowo, bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńCiasto z truskawkami to letnia uczta dla podniebienia. Soczyste, czerwone truskawki nadają temu wypiekowi świeżości i słodyczy, która doskonale komponuje się z delikatnym ciastem. To doskonała propozycja na ciepłe dni, kiedy truskawki są w pełni sezonu.
OdpowiedzUsuńWow, to wygląda pysznie! Już czuję, że muszę wypróbować ten przepis na ciasto z truskawkami jak najszybciej.
OdpowiedzUsuń