słodka impreza urodzinowa



W ostatnią niedzielę obchodziliśmy w domku urodziny mojego M. Nie ważne które, ważne na które człowiek się czuje. Ponieważ ja ostatnio jestem mocno rozgarnięta, leniwa i bez absolutnie posiadanej kiedyś mocy samodyscypliny, zrobiliśmy imprezę "na słodko". Zaprosiliśmy gości na kawę i ciasto. Sprytnie, ale to nie znaczy że było łatwo :) W prezencie mojemu M. zrobiłam takie ciasta na jakie miał ochotę. Ot co, jeden prezent od razu miałam załatwiony :) W poprzednim poście, w którym prezentowałam nasze nowe stoliki - KLIK - pokazywałam Wam stolik pod gramofony, który też był częścią prezentu. Tak oto mądrala ja załatwiłam już dwa prezenty dla M. Ale nie o tym...chciałam się z Wami podzielić przepisami na moje słodkości. Napomknęłam w ostatnim poście że się postaram no zmobilizowałam się i jest.

Beza z owocami 

Jak przychodzi czas że pojawiają się owoce - maliny, borówki, truskawki...no nie wyobrażam sobie nie zrobić bezy. A no i oczywiście....jestem przeogromna fanka BEZ!!  :) Przepis mam od siostry mojego M. i ile bym nie robiła, zawsze wychodzi pysznie :) Zrobiłam tym razem dwie bezy - jedna dla biegaczy, czyli kolegów mojego M., a druga na imprezę urodzinową rodzinną.

Beza:
6 białek miksujemy na wysokich obrotach
pod koniec dodajemy 300 g drobnego cukru po łyżeczce (naprawdę dobrze mięć miałki cukier, ewentualnie cukier puder)
na sam koniec dodajemy łyżeczkę maki ziemniaczanej i łyżeczkę octu
Bezę wykładamy na blaszkę na papier do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 5 minut (góra i dół) a potem przez 1 h 25 min w temperaturze 135 - 140 stopni.
Studzimy w uchylonym piekarniku.

Krem:
200 ml śmietanki 30% ubijamy, dodajemy po kolei po troszku 2 serki mascarpone i pół puszki mleczka skondensowanego. Całości ciągle mieszamy. Masa nie może być za rzadka. Polecam zatem mleczko wlewać po troszku, żeby móc kontrolować gęstość masy. Po ubiciu wkładamy do lodówki na kwadrans.

FINAŁ:
Na bezę nakładamy powstała masę. Dekorujemy wedle uznania, np. owocami (maliny, truskawki, borówki).



Ciasto marchewkowe


Przepis na ciacho marchewkowe wynalazłam na KUCHNIA LIDLA i muszę przyznać że robiąc je wg przepisu zawsze się udaje i jest przepyszne! Zwłaszcza masa serowa na górze....no palce lizać!
Moja jedyna uwaga to ilość marchewki i cukru. Tutaj po którymś już pieczeniu staram się zastępować cukier większą ilością marchewek ;)


Raffaello


To ciasto to kultowy smakołyk z domu rodzinnego, przepis prosto od mamy. Ciasto bez pieczenia, a takie uwielbiam najbardziej :) Mamy tu kilka warstw. To co potrzebujemy do wykonania ciasta:

- herbatniki około 80g
- krakersy
- śmietanka 30%/35% około 500 ml
- migdały około 100g
- kajmak 400ml
- krem karpatkowy
- wiórki kokosowe

Sposób wykonania:
Naczynie do ciasta smarujemy masłem bądź margaryną (może to być naczynie szklane, forma do ciasta, wedle uznania). Na spód kładziemy herbatniki. Na herbatniki układamy wykonany wg przepisu na opakowaniu krem karpatka. Następnie układamy krakersy. Kolejna warstwa to kajmak. Posypujemy migdałami. Następna warstwa to ubita śmietana 30% lub 35% z łyżką cukru pudru. Ostatnia warstwa, na samej górze to wiórki kokosowe. Ciasto najlepiej zrobić dzień przed podaniem, aby spędziło noc w lodówce i się ładnie połączyło :) Uwaga! Sama słodycz :)


Zachęcam do przetestowania powyższych przepisów no i cóż, pozostaje mi życzyć
SMACZNEGO :)









Ania

You Might Also Like

9 komentarze

  1. Słodziutko :)
    Skąd są kubeczki?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kubeczki firmy Krasilnikoff ja kupowałam w sklepie bellemaison.pl :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam, czekając na nowego posta :)

      Usuń
  2. Śliczna kolorystyka. Aż mam teraz ochotę zrobić jakieś pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem takim wielkim łasuchem, że zaraz zjem Twój post O O (oczami ma się rozumieć) :D Wspaniały stół urodzinowy!!!
    Fajnego dnia i radosnych świąt :)))
    Dominika

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale słodkości! na pewno impreza urodzinowa udana :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.